Telec Electronics

Informatie en producten voor telecommunicatie en electronica

Voor het opslaan van het besturingssysteem en de configuraties maken de COMpact 4000, COMpact 5000 en COMmander 6000 Fontevo en Auerswald centrales gebruik van een SDHC-Kaart. Helaas zijn deze kaarten niet voor de eeuwigheid gedacht en ze kunnen, in de loop der tijd (lees jaren), problemen gaan vertonen.

De eerste tekenen van slijtage kunnen het niet meer benaderen van het centrale telefoonboek zijn, maar het komt ook voor dat de centrale na een herstart niet meer volledig opstart of niet meer benaderbaar is.

In eerste instantie is het natuurlijk noodzakelijk om regelmatig een backup van de configuraties bij te houden, vergeet daarbij niet om het centrale telefoonboek en eventuele tekst en audio bestanden in het backup scenario mee te nemen (keuze menu teksten, welkomstteksten, voice-mailbox teksten, wachtmuziek etc.) . Als extra maatregel kunnen ook de netwerk instellingen bij een backup meegenomen worden, maar dit is niet direct noodzakelijk.

Mocht er geen backup beschikbaar zijn dan zit er niets anders op dan de configuratie opnieuw op te bouwen.

Voor het aanmaken van een nieuwe image, voor het besturingssysteem, op een SDHC-Kaart is het belangrijk om een SDHC-Kaart van een bekend merk beschikbaar te hebben, gebruik minimaal een klasse 10 versie met een maximale grote van 4GB.

Er zijn verschillende image files beschikbaar, voor telefooncentrales die gebruik maken van de COMfortel 2500 telefoontoestellen is het belangrijk om een image file uit de 6.x serie te gebruiken. Indien een hoger level image file gebruikt wordt kunnen de systeemtoestel functies niet gegarandeerd worden, u kunt het telefoontoestel nog wel als standaard telefoontoestel blijven gebruiken.

Voor alle andere situaties is het gebruik vanaf versie 7.x zeker aan te raden, u maakt dan gebruik van de nieuwe webserver en kunt de laatste beveiligingsupdate gewoon blijven installeren.

Na het plaatsen van de nieuwe SDHC-Kaart start het systeem kaal op, er zijn geen configuratie bestanden beschikbaar en u moet de eerste installatie stappen van de centrale weer doorlopen alsof het een nieuw systeem zou zijn.

Zorg er dus voor dat u de standaard login gegevens bij de hand heeft (admin username en password, admin PIN) anders dient u deze gegevens achteraf in uw webbrowser te veranderen.

Indien uw systeem gebruik maakt van een VoIP of VMF module (COMmander 6000) is het verstandig om na het opstarten met de nieuwe imagefile nogmaals een firmware update via de webinterface uit te voeren, met hetzelfde of een hoger level ROM bestand, om er zeker van te zijn dat de VoIP en/of VMF module van hetzelfde level firmware gebruik maken.

Voor het wegschrijven van het image file kunt u gebruik maken van de USB image tool, de laatste versie is op het volgende adres beschikbaar: https://www.heise.de/download/product/usb-image-tool-83646 of u maakt gebruik van het bestaand onder aan deze pagina bij de downloads.

De verschillende image files en ROM bestanden zijn alleen voor geautoriseerde dealers en installateurs beschikbaar en zijn tevens onderaan deze pagina opgenomen.

Voor het aanmaken van een nieuwe SDHC-Kaart onder Windows met een image file gaat u als volgt te werk:

 • Sluit een geschikte SDHC-Kaartlezer op uw PC aan en wacht tot de driver installatie is afgesloten
 • Zorg dat de nieuwe SDHC-Kaart klaar ligt, gebruik alleen een nieuwe kaart probeer niet een oude kaart te hergebruiken. Geschikte kaarten zijn o.a. beschikbaar van Swissbit, Transcend, Cactus, Apro, Delkin Industrial, ATP met een maximale grote van 4GB
 • Download het juiste image file (ZIP-bestand) voor uw telefooncentrale van onze website en pak dit uit
 • Download het USB Image Tool programma en unzip het naar een geschikte plaats op uw computer, er is geen installatie noodzakelijk
 • Start het USB Image Tool programma als Administrator
 • Selecteer links boven “Device Mode” plaats de SDHC-kaart in de SDHC-Kaartlezer en klik op “Rescan”

USB Image Tool Rescan

 • Selecteer daarna de Kaartlezer (Multiple Card Reader USB Device)

USB Image Tool Select

 • Klik nu op “Restore”

USB Image Tool Restore

 • Selecteer nu het image bestand en klik op openen en bevestig uw keuze met "Ja"

USB Image Tool Select Image

 • Het image bestand wordt nu op de SDHC-Kaart weggeschreven, wacht tot de groene statusbalk op 100% staat

USB Image Tool Writing Image

SDHC Card Locked

 • Verwijder de SDHC-Kaart uit de reader en plaats de schrijfbeveiliging in de Lock positie
 • Plaats nu de nieuwe SDHC-Kaart in de telefooncentrale en start het systeem op
 • Let op de centrale gebruikt nu het standaard IP-adres 192.168.0.240 en het APIPA adres 169.254.1.240
 • Doorloop de installatie procedure en laad de backup of maak een nieuwe configuratie aan

Mochten zich problemen voordoen met uw backup bestand, dan kunt u de backup per e-mail naar ons opsturen en vermeld er duidelijk bij welk type telefooncentrale het betreft en welk firmware level u na het aanmaken van de nieuwe SDHC-Kaart gebruikt.

Wij proberen dan uw backup terug te lezen in een simulatie server om op die manier eventuele problemen te verwijderen. Let wel dit is een laatste redmiddel, wij kunnen niet garanderen dat al uw gegevens behouden blijven zoals het telefoonboek, tekst en audio bestanden.